UGG Schoonmaken, impregneren en renoveren

UGG laarzen zijn niet alleen een mode-icoon, maar ook een symbool van comfort en warmte tijdens koude winterdagen. Om ervoor te zorgen dat je geliefde UGGs er altijd fris en nieuw uitzien, is het essentieel om ze regelmatig te reinigen, impregneren en zelfs te renoveren indien nodig. Gelukkig zijn er speciale producten beschikbaar om dit proces eenvoudig te maken. Volg deze 5 stappen en je UGGs zullen stralen als nooit tevoren.

Stap 1: Schoonmaken

Voordat je begint met het onderhoud van je UGGs, is het belangrijk om ze eerst schoon te maken.

Belangrijk om te weten is dat UGG gefabriceerd zijn van suéde van het schaap. Suede is een heerlijk zachte en luxe leersoort wat direct comfortabel aan de voeten voelt. Maar daarbij moet wel aangegeven worden dat het een zeer delicate leersoort is wat gemakkelijk vuil vasthoud en een zeer specifieke manier van schoonmaken heeft, gebruik dus niet zo maar ieder middel wat je nog in de kast hebt staan. 

Eerst is het van belang om te bepalen wat voor type vuil er op jouw UGG zit, is het namelijk droog vuil zoals zand of is het vuil al in jouw UGG getrokken. 

Droog schoonmaken

Wanneer jouw UGG niet enorm vuil zijn maar er wel oppervlakkig vuil op jouw UGG ligt kan je het beste aan de slag gaan zonder water of schoonmaak middel. Je kan eerst proberen met een zachte synthetische borstel met zachte haren om het vuil van de UGG af te wrijven. Al het loszittende zand zal als sneeuw voor de zon van de UGG verdwijnen. Uitstekende borstels hiervoor zijn de Piggy Proof borstel, Shoesustain borstel of de uitpoetsborstel van ons eigen merk:

Schoonmaken met schoonmaakmiddel

Wanneer er nog vlekken achterblijven op jouw uggs na het borstelen betekend het dat er helaas vuil diep is ingetrokken. Daar kan je niet altijd iets aan doen. Zoals aangegeven is suéde een hele delicate leersoort wat heel gemakkelijk vuil vasthoud.

Nu rest je niks anders dan jouw UGGs helemaal nat te maken en goed schoon te maken met schoonmaakmiddel. We begrijpen dat je dit een beetje spannend kan vinden maar weet dat je een geweldige leersoort in huis hebt gehaald wat echt wel tegen een stootje kan 😉

Je mag dus jouw UGG onder een stromende lauwe kraan houden en goed natmaken met water. Vervolgens adviseren wij om één van de volgende schoonmaakmiddelen te gebruiken. Deze schoonmaakmiddelen worden namelijk geproduceerd op waterbasis hebben een milde reinigende kracht en zijn uit ervaring niet schadelijk voor het leer van uw UGGs. 

Dit zijn de Piggy Proof Deep Clean solution of Shoesustain Deep Clean

Je mag het middel ruim opspuiten en goed verdelen met de hierboven genoemde borstels. Zorg dat het middel begint te schuimen en blijf boenen tot het schuim wegtrekt. Spoel de UGG af met veel water zodat je zeker weet dat je al het schoonmaakmiddel hebt verwijderd.

Zorg dat je de hele UGG geraakt hebt met het schoonmaakmiddel want er kan kleurverschil optreden (Met name bij de zwarte UGG, deze wordt bijna altijd lichter van kleur!) Dat kleurverschil kan je later oplossen maar zorg er voor dat de UGG egaal wordt schoongemaakt. 

Jouw Ugg zijn nu door- en door nat. Laat ze minimaal 24 uur drogen om te bepalen of het gehaalde resultaat is behaald. 

Dit schoonmaak proces mag herhaalt blijven worden tot je het resultaat hebt behaald wat je graag ziet. 

Een droogtip: Laat jouw UGG altijd natuurlijk drogen op een plek niet vol in de zon of op de radiator. Mocht het droogproces te snel gaan wordt het suède hard en stug van structuur wat niet onmogelijk maar lastig op te lossen is.

UGG schoonmaak middel

Optioneel: Gladde suède structuur

Vaak wordt de structuur van het suède gladder door het schoonmaken of tijdens het dragen. Deze structuur kan opnieuw open maken doormiddel van een schuurblokje. Wij adviseren hiervoor de Spot Cleaner aangezien dit blokje heel poreus van structuur is en hierdoor dus geen vlekken kan veroorzaken. 

Door de brosse structuur wordt het blokje namelijk bij het gebruik steeds kleiner en hierdoor heeft vuil niet de kans om zich te hechten. Hierdoor blijft het blokje van zichzelf schoon en dus niet specifiek voor één paar schoenen te gebruiken. 

Je mag met dit blokje dan dus ook echt doorsturen, dit is ook noodzakelijk want;
1. het blokje moet zoals hierboven uitgelegd kleiner worden.
2. anders maak je de structuur van het suède niet opnieuw open en dat is nu natuurlijk het doel van het opschuren. 

Nog niet tevreden?

Helaas kan het wel eens voorkomen dat het gewoon NIET lukt, hoe frustrerend ook. Het lijkt namelijk allemaal heel gemakkelijk maar het is best een klusje en het valt niet altijd mee. Gelukkig zijn er specialisten die het maximale uit uw UGGs kunnen krijgen. 100% garantie kan nooit gegeven worden aangezien het leer soms simpelweg te ver beschadigd is maar het wordt er altijd beter op. 

Een schoenmaker kan uw UGG bijvoorbeeld stomen in combinatie met professionele schoonmaakmiddelen. Ook wij bieden deze functie aan en hebben al veel mensen gelukkig kunnen maken om hun UGG een nieuw leven in te blazen. 

Voor schoonmaken/impregneren

Na schoonmaken/impregneren

Stap 2: Impregneren

Gelukkig het meeste werk zit erop! Het schoonmaken is het meeste werk maar een goede voorbereiding is in dit geval ruim meer dan de helft 😉

Omdat het proces van schoonmaken zo min mogelijk uit te voeren is het impregneren van jouw UGGs cruciaal. 

Bescherm je UGGs tegen vocht, vuil en vlekken door ze te behandelen met een hoogwaardige beschermingsspray. Voorbeelden van unieke producten die niet schadelijk voor de kleur of het materiaal (en het milieu) zijn Piggy Proof 01 voor suède en absorberende stoffen, Shoesustain Universal Protector of Collonil Suede + Nubuck kleurloos. Deze sprays vormen een onzichtbare barrière die voorkomt dat vuil en vocht in het materiaal kunnen doordringen. Spuit de UGG protector spray gelijkmatig over het oppervlak van je laarzen en laat ze volledig drogen.

Stap 3: Kleur Renovatie (indien nodig)

Als je UGGs hun kleur hebben verloren of vervaagd zijn, kun je ze een opfrisbeurt geven met een kleur vernieuwende spray of flacon. Collonil Suede + Nubuck spray met kleurpigment of Collonil Nubuk + Textile dep flacon kleurverzorger zijn perfect voor dit doel. Kies de juiste kleur die overeenkomt met je laarzen en breng de spray gelijkmatig aan over het oppervlak. Laat het drogen volgens de instructies op de verpakking en bewonder het vernieuwde uiterlijk van je UGGs.

Stap 4: Borstelen en Opfrissen

Na het reinigen, impregneren en eventueel renoveren van je UGGs, is het tijd om ze op te frissen en het materiaal weer zacht en pluisvrij te maken. Gebruik hiervoor opnieuw de Spot Cleaner om het materiaal voorzichtig op te borstelen in één richting. Dit helpt om eventuele pluisjes te verwijderen en het suède of de schapenvacht op te frissen.

Stap 5: Opslag en Onderhoud

Bewaar je UGGs op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vocht. Gebruik indien mogelijk een schoenendoos of een ademende tas om ze te beschermen tegen stof en vuil. Regelmatig onderhoud en het gebruik van beschermende sprays zullen de levensduur van je UGGs verlengen en ervoor zorgen dat ze er altijd als nieuw uitzien.

Met deze 5 eenvoudige stappen kun je je UGGs gemakkelijk onderhouden en ervoor zorgen dat ze er altijd fris en stijlvol uitzien, seizoen na seizoen. Vergeet niet om regelmatig een UGG spray aan te brengen om ze te beschermen tegen de elementen en om hun levensduur te verlengen. Met de juiste zorg zullen je UGGs je jarenlang warmte en comfort bieden, en er ook nog eens geweldig uitzien!