Eisen goede kinderschoenen

Lengte maat

De schoen moet groot genoeg zijn. Het advies is om kinderschoenen aan te schaffen met daarin minimaal 10 tot 12mm ruimte voor de tenen. Dit is namelijk de maximale ruimte die kinderen kunnen hebben om nog goed en verantwoord op de schoenen kunnen lopen, rennen en spelen!

Wilmo adviseerd om schoenen in te ruilen voor een maat groter wanneer er minder dan 5mm ruimte in de schoenen zit. Als uw zoon/dochter minder dan 5mm ruimte heeft, heeft hij/zij geen afwikkel ruimte meer in de schoenen waardoor de tenen tegen de voorkant van de schoen zullen komen.

Breedte maat

De breedte maat is afhankelijk van de breedte van het onderwerk. Een kind met brede voeten zal daarom een kinderschoen met een hele smal- en spits onderwerk veel minder comfortabel vinden zitten. De specialisten van Wilmo kunnen u hier een goed advies in geven!

Wijdte maat

De Wijdtemaat is afhankelijk van de hoeveelheid leder op de wreef in combinatie met de verstelbaarheid van de schoen. Een leverancier kan tijdens de productie van de schoenen doormiddel van de sluiting de schoenen wijder en minder wijdt maken. Hierdoor worden verschillende wijdtematen gecreëerd.

Als een schoen goed verstelbaar is, de breedte en lengte zijn goed maar er zit toch nog iets of wat ruimte op de wreef, is het goed (en verantwoord) mogelijk de schoen op te vullen met een (badstof) binnenzool. Een extra binnenzool kan namelijk onder het voetbed geplaatst worden en is alleen maar nadelig voor de wijdte van de schoen, dus niet voor de lengte of breedte.

Natuurlijk blijft de uitgangspositie bij de verkoop van schoenen wel dat de schoen in één keer, dus zonder aanpassingen goed moet zitten!

Voetbed

Een goed voetbed heeft een laterale ondersteuning in de geleng van de voet (dit is de bobbel die van de hiel tot aan de voorvoet loopt waar de voet van uw zoon/dochter precies in past).

Deze ondersteuning zorgt ervoor dat de voetspieren op de juiste manier ontwikkelen maar daarentegen er ook voor zorgt dat uw zoon/dochter minder snel vermoeide voeten krijgt.

Het is prettig als een binnenzool los in de schoenen ligt. Als een binnenzool los in de kinderschoen ligt neemt deze beter vocht op dan wanneer de binnenzool vast zit. Daarnaast is het voor jezelf ook gemakkelijker om te zien hoe uw zoon/dochter in de schoen zit (om te controleren of de schoen nog groot genoeg is).

Hielstuk / Contrefort

Een contrefort (ook wel een hielstuk genoemd), is die harde plek aan de achterkant van het hielbeen. Een stevig hielstuk is gemaakt van kunststof en wordt met leder bekleed (lederen binnen voering van de kinderschoen). Een goede contrefort zorgt ervoor (in combinatie met een goed voetbed) dat het hielbeen van uw zoon/dochter recht in de schoenen blijft staan. Ook hierdoor krijgt uw kind minder snel vermoeide voeten en krijgen de voeten de kans goed te ontwikkelen.

Een stevige hielstuk moet wel goed ingelopen worden en kan (helaas) zo nu en dan een blaar veroorzaken, vooral met kinderen met een smalle voet.

Materiaal

Een goede kinderschoen is gemaakt van leder. Leder is van nature sterk, neemt goed vocht op, vormt naar de voeten en is goed en gemakkelijk te onderhouden.

Een goede stevige kinderschoen is dus hard, voelt op het begin stug aan en kan dus op het begin niet prettig zitten voor uw zoon of dochter. Laat dus altijd één van de specialisten Wilmo meekijken of de schoen geschikt is!

Wat we momenteel veel zien is dat goede kinderschoenmerken zoals Piedro en Giga kinderschoenen voorzien van een Mesh materiaal toplaag. Deze schoenen zijn van binnen wel leder gevoerd maar hebben de schoen een stoere en sportieve look gegeven, verantwoord en leuk!

Sterke voetspieren

Wat goede kinderschoenen ook bereiken is dat de voetspieren van uw zoon/dochter versterkt worden. Doordat een goede schoen relatief hard aanvoelt moeten de voeten dus werken om goed te lopen (geen verende onderwerken). Hier krijgen kinderen sterke voetspieren van en is dus de kans op bovengenoemde klachten aanzienlijk kleiner.

Een goede schoen voorkomt het volgende:

Een goede schoen kan klachten voorkomen zoals:
– Snel vermoeide voeten
– Minder last van transpirerende voeten
– Vermindering van klachten (zoals aan de knieën, heupen en rug)

Mocht u nog vragen hebben

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust!
U kunt mij of mijn vakkunidige collega’s 7 dagen per week bereiken via:
– Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen,
– Via de mail: webwinkel@wilmo.nl of
– WhatsAPP: 06 – 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Mike Willemsen

Recommended Posts