Schoenen verkeerd gepoetst

Afgelopen week heb ik van een klant een paar schoenen van het merk van Lier binnengekregen. Deze schoenen had meneer keurig gepoetst, dacht hij.. Meneer had nog een potje van één of andere schoenwinkel meegekregen waarvan hij dacht dat het nog wel goed zou zijn. Super groene en duurzame gedachte natuurlijk maar helaas bleek het middel al flink verouderd en sloeg volledig wit uit. Meneer stond hier enigszins in paniek bij mij aan de toonbank; Help!?

Gelukkig was meneer nog op tijd en konden we de schoenpoets nog van de schoenen afschuren doormiddel van een agressief schoonmaakmiddel en flink wat boenen.

Bijenwas voor leren schoenen

Nadat de schoenen weer netjes droog waren geworden heb ik de schoenen 2x met het juiste middel gepoetst. Namelijk cognac gekleurde bijenwas van het merk Saphir in combinatie met een inwrijfborstel met synthetische haren. Met deze wax kan je de kleur van het materiaal zowel mooi herstellen als het leer goed verzorgen. Bijenwas trekt namelijk goed in het materiaal waardoor het leer gevoed wordt en niet plakkerig aanvoelt. Ik poets schoenen altijd 2x met bijenwas omdat ik uit de ervaring heb geleerd dat 2x dun poetsen een veel mooier resultaat geeft. Met de eerste laag verzorg ik het leer, je ziet de wax dan helemaal in de schoen trekken en bij de 2de laag komt de kleur weer prachtig terug.  Ik gebruik altijd een inwrijfborstel met synthetische haren zodat ik zeker weet dat de wax in de schoen geduwd wordt. De haren van de borstel houden namelijk geen vet vast.

Leren schoenen laten glimmen met wax

Nadat de wax volledig droog was heb ik met een uitboendoek de schoenen weer laten glimmen. Je kan met deze wax een nog veel hardere glimmende laag aan de schoenen toevoegen maar dat hoort niet bij deze schoenen. Wil je jouw schoenen harder laten glimmen? Gebruik dan een druppel water in combinatie met de wax en boen voorzichtig met dezelfde uitwrijfdoek in een cirkelende beweging door het je tevreden bent met het resultaat.

Stel uw vragen

Heeft u een soort gelijk probleem en benieuwd of ik u kan helpen!? Neem hieronder contact op met mij! 

Mike Willemsen

Heeft u nog vragen over het schoonmaken van deze schoenen?