Hoe en wanneer gaat mijn kleintje lopen?

wanneer begint mijn kindje met het zetten van de eerste stapjes
Wanneer zet mijn kindje de eerste stapjes en gaat hij/zij lopen?

Dit is een spannende periode voor elke ouder, Je kindje wordt nu echt groot! Je kindje gaat de eerste stapjes zetten. Het aller belangrijkste in deze fase om te weten is dat je het lopen dus niet dwingen. Door te dwingen zal je het juist tegen werken. Het begint met zichzelf optrekken en staan aan de tafel, vanuit daar gaat je kindje voorzichtig proberen rond de tafel te stappen.

Hoe gaat mijn kindje voor het eerst oversteken van tafel naar bank?

Wanneer het lukt om rond de tafel te stappen zal je kindje meer zelfvertrouwen krijgen en dus ook naar een tijdje gaan proberen van de tafel naar de bank te stappen (overstappen). Als dit goed lukt krijgt je kindje weer een boost met zelfvertrouwen en gaat het proberen los te staan. Dit is voor de meeste kindjes erg spannend, daarom laten ze zich vaak snel weer vallen. Het lopen kan nu nog wel even duren.

Wanneer zet mijn kleine de eerste losse stapjes?

Als je kindje eenmaal stevig staat zal het proberen stapjes los te zetten. Mocht je kindje dit spannend vinden kun je het altijd proberen met een langwerpig voorwerp, Je geeft dan het ene uiteinde aan je kindje en pak zelf het andere uiteinde. Bijvoorbeeld een pollepel. Als dit goed gaat laat de lepel dan langzaam los. Je kindje krijgt hierdoor het gevoel dat hij/zij zichzelf vasthoud maar loopt in feite dus los! Van hieruit zal je kindje beetje bij beetje meer zelfvertrouwen krijgen en uiteindelijk zelf los gaan lopen. Je zal zien dat je kleine op het begin graag iets vasthoud als hij/zij gaat stappen, je kindje denkt dan dat hij/zij een houvast heeft waardoor ze zelf kunnen lopen, dit gaat vanzelf over.

Gemiddeld is het zo, dat wanneer het kindje aan de tafel staan en al voorzichtig opzij stapt, het nog ongeveer 3 maanden duurt voordat je kindje los loopt.

Wanneer begin ik met het eerste schoentje?

Het is verstandig om met de eerste schoentjes te beginnen zodra je kindje aan de tafel gaat staan. Hierdoor staat je kindje steviger en zal het door de rubberen loopzolen niet uitglijden. De schoentjes moeten vooral heel soepel en licht zijn en het belangrijkste, vooral groot genoeg. Door deze schoentjes zal je kindje zekerder zijn wanneer hij/zij gaat lopen! Wil je meer weten over waar een goed eerste loopschoentje aan moet voldoen?

zie hier onze video met duidelijke uitleg:

babyschoenen, wanneer begin je ermee?

Als je kindje zichzelf optrekt aan de tafel. Je kindje heeft dan nog moeite met zijn/haar evenwicht te bewaren, door deze babyschoenen krijgt je kindje meer zelfvertrouwen en staat hij/zij steviger. Hierdoor zal je kindje niet uitglijden en sneller rond de tafel gaan stappen.

Wat zijn goede 1e loopschoenen en waarop moet je letten bij babyschoenen?

Het belangrijkste is dat de babyschoenen licht zijn en een flexibele zachte zool hebben. De loopzooltjes moeten van rubber zijn, dit zorgt voor antislip onder de schoen. Daarnaast is het erg belangrijk dat deze eerste schoentjes van leer zijn zodat het voetje goed kan ademen. Ook moeten de babyschoenen ruim genoeg zijn! Denk hierbij aan bijna een maatje groter (ongeveer 1 tot 1,5 cm, dit lijkt veel maar omdat je kleintje zo hard groeit is dit wel het minimale wat wij adviseren) Let natuurlijk ook op de breedte zodat het voetje voldoende schuif en groeiruimte heeft. Een babyschoentje met veters of klittenband is hierbij aan te bevelen. Deze kun je makkelijk verstellen, een babyvoetje groeit namelijk erg hard. Een babyvoetje moet ook voldoende ruimte hebben om te ontwikkelen. Uw kleintje geeft namelijk niet aan wanneer de schoenen te klein zijn. Dit komt omdat op deze leeftijd het grootste deel van de voetjes nog bestaat uit kraakbeen. Het is raadzaam om regelmatig even de voetjes te laten meten bij een specialist. Zo kun je goed in de gaten houden of de schoenen nog goed aan de voet zitten. Let er wel op, het is per merk verschillend hoe het schoentje valt. Pas dus altijd eerst het schoentje goed. Kijk bij het online kopen van het schoentje altijd goed bij de beschrijving hoe dit schoentje uitvalt.

Wat is het verschil tussen een baby loopzool een eerste loopzool

Het grootste verschil van de baby zool en eerste loopzool is de stugheid. Baby zooltjes kan je alle kanten op bewegen waar een eerste loopzool al een stuk sterker en steviger is. Zie de foto’s hiernaast van een eerste loopzool en het verschil.

 
Waarom is de eerste loopzool niet geschikt als eerste loopzool?

Omdat je baby waarschijnlijk nog niet het vertrouwen heeft om zelfstandig te lopen. Wanneer je hem/haar dan een zware stugge zool aantrekt zal het vertrouwen alleen maar verder geschaad worden omdat het schoentje niet mee werkt. Deze zolen zijn een stuk stugger en steviger omdat deze zolen ontwikkeld zijn om er ook buiten mee te lopen, natuurlijk lijden de zooltjes een stuk meer zodra je kleintje er buiten mee gaat stappen.

Waarom wordt het eerste loopzooltje dan toch geadviseerd?

Dit is afhankelijk van het postuur van je kleine en in welke fase hij/zij zit. Als je kleine een grove bouw heeft en al erg sterk is wordt het babyschoentje soms overgeslagen omdat hij/zij sterk genoeg is om zelfs het eerste loopzooltje soepel af te wikkelen (soepel en zonder problemen van het schoentje lopen). Het voordeel daarvan is dat niet snel een paar nieuwe schoentjes hoeft te kopen zodra je kleine daadwerkelijk losloopt en naar buiten wilt. Ook wordt er gekeken naar de fase waarin je kleine zit, als je kleintje al nagenoeg losloopt (oversteken van bank naar de salontafel, snel achter het loopwagentje aanloopt, lange periode losstaat) wordt soms ook geadviseerd om direct naar de eerste loopzool te pakken. Anders koop je nu een heel soepel babyzooltje en kan je naar 1 maand terug naar de winkel voor een stevigere schoen. Dan wordt het kinderschoenen kopen wel een dure hobby!

Moet er een voetbed in babyschoenen zitten?

In een eerste loopschoentje zit vrij weinig steun in het voetbed. Dit is omdat het babyvoetje nog volop in ontwikkeling is. Als een kind gaat lopen, gaan de voet/been spiertjes pas echt werken.

De 0-fase en X-fase

Zolang er tussen de kracht en de spieren van het gewicht van het kind nog geen evenwicht is, zal het kind de voeten neerzetten in een knikstand. Dit is de O-stand, je kleintje staat nu met wijde beentjes omdat de botten nog niet recht zijn. (zie plaatje hieronder).

De 0-fase en X-fase

Zolang er tussen de kracht en de spieren van het gewicht van het kind nog geen evenwicht is, zal het kind de voeten neerzetten in een knikstand. Dit is de O-stand, je kleintje staat nu met wijde beentjes omdat de botten nog niet recht zijn. (zie plaatje hieronder).

In deze fase heeft het dus ook niet veel zin om met hoge voetbedjes te werken. Naarmate je kleintje groeit worden de botten rechter, de spieren en pezen sterker en zullen de benen een stuk rechter komen staan. Wel is het zo dat de voetjes dan nog heel plat zijn waardoor de knietjes nagenoeg tegen elkaar aankomen. Dit heet de X-stand. Het is de bedoeling dat deze stand op een natuurlijke wijze verdwijnt en het hielbeen mooi recht komt te staan.

Daarom is het pas op latere leeftijd (om en nabij het 4de levensjaar) belangrijk dat er een goed voetbed in de schoen zit. Het voetje moet dan gestimuleerd worden om recht te (blijven) staan. Omdat de meeste kindervoeten de neiging hebben om naar binnen te gaan staan is steun bijna altijd wel een vereiste. Wel is het belangrijk dat het voetbedje van leer is, dit om het voetje natuurlijk te kunnen laten ademen. Tot die tijd: Een natuurlijke ontwikkeling vraagt een “natuurlijke bodem” ofwel weinig hulp van de binnenzooltjes!

Kort samengevat

Uw kindje staat eerst in de O – stand, vervolgens komt uw kindje tijdens het groeien in de X – stand terecht en tenslotte zodra de beentjes volledig zijn verbeend komen de beentjes netjes recht te staan.

Mocht u nog vragen hebben

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust!
U kunt mij of mijn vakkunidige collega’s 7 dagen per week bereiken via:
– Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen,
– Via de mail: webwinkel@wilmo.nl of
– WhatsAPP: 06 – 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Mike Willemsen

Recommended Posts