Schoenen onderhouden in de winter

Hoe onderhoud ik het beste mijn schoenen in de winterperiode?

Een veel voorkomende vraag die wij vaak te horen krijgen is, hoe onderhoud ik mijn sneakers, laarzen of veterboots nou het beste in de winter? De winter kenmerkt zich door regen, kou en soms zelfs sneeuw en ijs. Door de wisselende omstandigheden kunnen uw schoenen het flink te verduren hebben. Natuurlijk is niet ieder materiaal op dezelfde wijze te reinigen. 

Hieronder vertellen wij hier over de 3 meest voorkomende materialen (Leer, nubuck en suède) bij schoenen hoe deze te impregneren en schoon te maken!

Hoe onderhoud ik mijn leren schoenen?

Het onderhoud van leren schoenen

Het onderhouden van schoenen is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan en er goed uitzien. Dit is vooral belangrijk in de winter, wanneer we onze schoenen vaker gebruiken en ze blootgesteld worden aan koude en vochtige omstandigheden. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je schoenen in goede staat blijven.

Stap 1: Vuil tegengaan; hoe impregneer ik mijn leren schoenen?

Ten eerste is het belangrijk om je schoenen te impregneren voordat je ze voor het eerst draagt in de winter. Dit helpt om vocht en vuil te weren, wat kan leiden tot het uitdrogen en verkleuren van het leer. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar voor het impregneren van schoenen, gebruik hier de beste leer onderhoud set voor.

Stap 2: Reinigen; hoe maak ik mijn leren schoenen schoon?

Ten tweede is het belangrijk om je schoenen na elk gebruik te reinigen.

Dit doe je simpelweg het beste met lauwwater, afwasmiddel/zeep en een schuurspons of een grote zachte borstel. Zorg ervoor dat je alle vuil en zoutresten verwijdert, vergeet niet de de zolen en veters. Laat je schoenen vervolgens goed opdrogen (ten minste 24uur) voordat je de schoenen opbergt.

Heb je stevige (bijvoorbeeld wandelschoenen) schoenen die echt goed vies zijn geworden en krijg je de schoenen niet goed meer schoon met water en zeep kan je hiervoor ook een ruwe vuilborstel met zadelzeep gebruiken. Met de ruwe vuilborstel kan je hardnekkig vuil goed verwijderen in combinatie met zadelzeep. Het voordeel van zadelzeep is dat het zowel reinigend als verzorgend is. Spoel de schoenen na het schoonmaken af met lauw water en laat de schoenen goed drogen alvorens u de schoenen weer opbergt. 

Stap 3: Goed opbergen; waar kan ik mijn schoenen het beste bewaren?

Ten derde is het aan te raden om je schoenen op te bergen in een droge ruimte. Dit helpt om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Als je schoenen niet in een kast of kastje kunnen, kun je ze bijvoorbeeld opbergen in een doos. Zorg ervoor dat ze niet te dicht bij een verwarming staan, omdat dit kan leiden tot uitdrogen van het leer.

Hoe onderhoud ik mijn nubuck schoenen?

Het onderhoud van nubuck schoenen
Nubuck is een geschuurde en dus poreuze leersoort, waardoor het zachter en ruwer aanvoelt dan normaal leer. Het lijkt een beetje op Suede maar voelt stugger en steviger aan. Het is populair voor het maken van schoenen, maar het vereist speciale zorg om ervoor te zorgen dat het in goede staat blijft. Tijdens de wintermaanden is het extra belangrijk om goed voor je nubuck schoenen te zorgen, omdat ze blootgesteld worden aan koude en vochtige omstandigheden.
Stap 1: Impregneren; hoe voorkom ik ''winter schade'' aan mijn Nubuck schoenen?

Bij aanschaf van nubuck schoenen is het belangrijk om de schoenen te impregneren. Dit helpt om vocht en vuil te weren, wat kan leiden tot het uitdrogen en verkleuren van het leer. Er zijn specifieke producten verkrijgbaar voor het impregneren van nubuck schoenen. Je kan nubuck altijd inspuiten met vuil- en water afstotende spray, dit is ook de meest veilige keuze omdat dit geen kwaad kan voor iedere nubuck soort. Daarnaast kan je hardere nubuck soorten (zoals bij wandelschoenen) ook behandelen met een ”vettere” wax spray en tenslotte kan je vette nubuck soorten insmeren met nubuck crème.

Stap 2: Schoonmaken; Hoe maak ik mijn Nubuck schoenen schoon?

Wanneer jouw nubuck schoenen oppervlakkig vies zijn geworden kan je de schoenen eenvoudig reinigen met een vochtige doek of vochtige zachte borstel je mag eventueel een beetje milde zeep of afwasmiddel gebruiken wanneer je de schoenen niet helemaal schoon krijgt. Wanneer de schoenen flink vies zijn geworden en het vuil er in is getrokken mag je een suède en nubuck schuurblok gebruiken om het vuil uit de schoen te onttrekken/schuren.

Stap 3: Nabehandelen; Hoe verzorg en bescherm ik mijn nubuck schoenen?

Belangrijk na het reinigen van de schoenen is de nabehandeling. Voor de nabehandeling kan op de volgende manier: 

Ruw nubuck – inspuiten met spray op silicone basis (meest veilige keuze bij twijfel, dit is namelijk altijd goed) Vet nubuck – insmeren met nubuck crème set Nubuck op wandelschoenen – inspuiten met spray op wax basis.

Hoe onderhoud ik mijn suède schoenen?

Het onderhoud van suède schoenen

Suede is één van de meest lastig te onderhouden schoenen omdat het een poreuze materiaalsoort is, dit betekend dat vuil of pekel gemakkelijk in de schoen trekt. Zelfs wanneer de schoenen goed geïmpregneerd zijn.

Het advies is dus ook om uw suède schoenen in ieder geval met sneeuwval niet- of nauwelijks te dragen.

Natuurlijk is er niks zo verraderlijk als het weer dus goed onderhoud is een enorm belangrijk voor uw suède schoenen om de ergste vlekken te voorkomen!

Stap 1: Impregneren; hoe onderhoud ik mijn suède schoenen?
Omdat suède een poreuze materiaalsoort is kan je dit niet poetsen. Voor suède geldt dus het advies om dit goed en dik in te spuiten. De meest universele spray is deze vuil- en waterafstotende silicone spray Deze spray is gefabriceerd op silicone basis waardoor de spray geen vlekken zal veroorzaken. Er zijn enorm veel verschillende vuil- en waterafstotende sprays op de markt met nagenoeg dezelfde inhoud. Als u dus een andere spray dan de spray die wij adviseren gebruikt let er dan goed op dat u geen Wax spray op suède spuit!
Stap 2: Schoonmaker; hoe maak ik mijn suède schoenen schoon?

Zoals aangegeven is suède een poreuze leersoort waardoor je het niet kan poesten of schoonmaken onder de kraan. In plaats daarvan kan je suède opruwen met een schuurblokje of suède borstel. Beide opties zijn goede keuzes en eenvoudig in gebruik, het suède en nubuck schuurblokje is de wat meer duurzame oplossing.

Stap 3: Nabehandelen; hoe verzorg je suède?

Belangrijk na het reinigen van de schoenen is de nabehandeling. Voor de nabehandeling kan op de volgende manier (goed) inspuiten met spray op silicone basis.

Wanneer de schoenen netjes opgeruwd zijn en dus de structuur van het materiaal weer open is gezet moet deze goed ingespoten worden om nieuw vuil tegen te gaan. Wanneer de schoenen goed verzorgd zijn met de silicone spuitbus zal je oppervlakkig vuil zo van de schoen moeten kunnen afvegen

Behandelen met kleur

Wanneer de schoenen dof van kleur zijn geworden tijdens het schoonmaken heb je gekleurde speciale ”renew” spuitbussen en ”renew” deppers. Deze renew producten vernieuwen de kleur van de schoenen. Daarnaast maken ze schoenen ook water- en vuilafstotend. 

Mocht u nog vragen hebben

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust! U kunt mij of mijn vakkundige collega’s 7 dagen per week bereiken via:

– Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen,
– Via de mail: webwinkel@wilmo.nl of
– WhatsAPP: 06 – 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Mike Willemsen

Recommended Posts