Steunzolen voor kinderen

Zijn steunzolen voor kinderen overbodig?

Ons antwoord daarop is simpel: Nee, steunzolen zijn zeker niet overbodig. Steunzolen zijn vooral fijn als er veel afwisseling is tussen verschillende schoenen. Steunzolen liggen los in de schoenen en kunnen daarom gemakkelijk overgelegd worden in een ander paar kinderschoenen. Wel is het zo dat steunzolen vaak de voet verwennen, hierdoor worden de voetspieren slapper. Zorg er dus voor dat de kindervoeten wel genoeg “training” krijgen. Dit kan door bijvoorbeeld in de zomer veel op birkenstock slippers te lopen.

Daarnaast zijn er kinderen met serieuze klachten die alleen opgelost kunnen worden door extra kuip ondersteuning. Bijvoorbeeld met enorm zwakke enkels (waardoor kinderen vaak door hun enkel heen gaan) of langdurige X-stand. 

Zijn steunzolen nodig in alle schoenen?

Nee, bij kinderen die in de groei zijn is dit niet altijd nodig. Als je goede stevige kinderschoen aanschaft die mooi aansluit aan de voet kunnen de podologen van Wilmo in de schoen vaak met een simpele aanpassing de steun geven die de kindervoet nodig heeft. Deze schoen wordt uiteraard aangemeten door een van onze ervaren medewerkers. De podologen van Wilmo kunnen dus als het ware een steunzool inbouwen in de schoen. Denk bij stevige kinderschoenen aan een stevige contrefort (ook wel hielstuk genoemd), een goed lederen voetbed en een lederen binnenvoering.

Het voordeel van deze oplossing is dat een steunzool vaak niet in één keer past omdat de zolen te dik of te lang/kort zijn. Omdat de aanpassing op basis van de schoen wordt gemaakt heeft u vaak een stuk meer keuze in schoenen. 

Daarnaast wordt er door de podologen van Wilmo goed gekeken wat voor soort aanpassing het beste is terwijl de schoenen aan zitten. Als uw zoon/dochter dus meer naar binnen loopt (bijna struikelend over de eigen voeten) worden er andere aanpassingen gemaakt dan wanneer kinderen klachten/pijn aan de voeten/enkels/heupen hebben. 

Last but not least: Maakt Wilmo hoofdzakelijk aanpassingen die inwerken op de spieren in plaats van de gewrichten (wat steunzolen doen). Hierdoor zijn we daadwerkelijk bezig de voetspieren sterker te maken. Dit resulteert er vaak in dat er grote stappen gemaakt worden in de voetstand terwijl de voeten nog in de groei zijn. 

Hoe gaat dit in zijn werk, een aanpassing aanmeten?

Allereerst kijken de podologen naar de voeten. Dit doen wij door middel van onze voeten spiegel (podobaroscoop), hier mag je met blote voeten op gaan staan zodat we goed naar de stand van de voet kunnen kijken. Op deze wijze wordt vaak al zien wat voor soort voeten je kind heeft en wat voor aanpassing er in de schoen nodig is. Dan zoeken we het juiste paar kinderschoenen uit. In deze schoen wordt dan onder het voetbed een correctie gemaakt die ervoor zorgt dat de voet voldoende steun krijgt. Onze aanpassingen in combinatie met passende schoenen zorgen ervoor dat de voet voldoende steun krijgt maar niet verwent word. De voet spieren moeten op een hierdoor op een natuurlijke manier werken. Dit kan uiteraard ook als je kind geen steunzolen heeft maar bijvoorbeeld wel pijn klachten, of wanneer je ziet dat hij/zij scheef op de schoenen loopt.

Bij aankoop van schoenen in onze winkel is de aanpassing vaak gratis! De nacontrole doen wij geheel kosteloos.

Conclusie
Wij zijn bij kinderen dus grote voorstander van aanpassingen in stevige kinderschoenen, omdat hierdoor de voet spieren wel nog moeten werken en de spieren dus sterker worden gemaakt. Zijn steunzolen overbodig? Nee, sommige kindervoeten hebben echt een steunzool nodig, ook dit kunnen wij uiteraard in onze winkel bepalen mocht dit nodig zijn.

Mocht u nog vragen hebben

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust!
U kunt mij of mijn vakkunidige collega’s 7 dagen per week bereiken via:
– Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen,
– Via de mail: webwinkel@wilmo.nl of
– WhatsAPP: 06 – 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Mike Willemsen

Recommended Posts